Veturat elektrike po ‘pushtojnë’ rrugët e Zvicrës
Auto

Veturat elektrike po ‘pushtojnë’ rrugët e Zvicrës

Të dhënat e fundit për shitjet e veturave të reja në Zvicër në vitin 2021 tregojnë se 31,823 vetura të reja elektrike janë regjistruar në vitin 2021. Të dhënat tregojnë gjithashtu se 48% e regjistrimeve të reja ishin 4×4.

Veturat elektrike përbënin 13% të 238,481 automjeteve të reja të regjistruara në Zvicër në vitin 2021. Veturat me naftë (42%), benzinë ​​(14%) dhe hibride (31%) përbëjnë pjesën tjetër, shkruajnë mediat zvicerane.

Kategoria shumë e dashur (dhe e urryer) 4×4 përbënte 48% të të gjitha regjistrimeve të automjeteve të reja në Zvicër në vitin 2021. Megjithatë, këto ditë korrelacioni midis lëvizjes me 4 rrota dhe emetimeve të larta është i dobët. Ka shumë vetura me 2 rrota me emetime të larta dhe shumë 4×4 me vlerësime të larta efikasiteti, shumë prej të cilave janë mjaft të vogla.

Në vitin 2021, 5,074 Tesla Model 3 të reja u regjistruan në Zvicër, duke e bërë atë makinën më të shitur në vend. Automjeti tjetër më i popullarizuar ishte Skoda Octavia (4,974), e ndjekur nga Audi Q3 (3,960) dhe Volkswagen Tiguan (3,842), përcjell albinfo.ch.

Ndërsa shtimi i 31,823 veturave të reja elektrike në rrugët zvicerane mund të sugjerojë përparim, shumë prej tyre do të konsumojnë sasi të mëdha të energjisë elektrike përtej kapacitetit gjenerues të pastër të Zvicrës.

Dhe diapazoni i efikasitetit midis veturave elektrike është i rëndësishëm. Një bazë e të dhënave tregon një gamë efikasiteti prej 104 Wh/km (Lightyear One që ende nuk është publikuar) deri në 281 Wh/km (Mercedes EQV 300 Extra-Long). Lightyear One do të ketë 37% të gjurmës operative të karbonit të Mercedesit, duke supozuar se emetimet për njësi të energjisë elektrike të konsumuar janë të njëjta për të dy automjetet.

Dhe e vogla nuk është gjithmonë më efikase. Tesla Model 3 1,835 kg është më efikas (150 Wh/km) se Renault Electric Twingo 1,208 kg (164 Wh/km).