Super vetura e harruar Volkswagen W12 vendosi shtatë rekorde
Auto

Super vetura e harruar Volkswagen W12 vendosi shtatë rekorde

Ndërsa Bugatti Veyron dhe Chiron janë ndër supermakinat më të famshme me motorë W12, Grupi Volkswagen prodhoi motorin W shumë më herët.

Është një makinë e quajtur Volkswagen W12 Concept Coupe, e cila debutoi në Motor Show në Tokio në 1997. Edhe pse vendosi shtatë rekorde botërore, ai nuk arriti kurrë në fazën e prodhimit.

Në zemër të karrocerisë ishte një motor 5.6-litërsh W12 i krijuar nga çiftimi i dy motorëve Volkswagen 2.8-litërsh VR6 me një bosht me gunga të përbashkët. Ky motor zhvilloi 414 kuaj fuqi dhe u bashkua me një transmision manual me 6 shpejtësi dhe me të gjitha rrotat Syncro.

Në tre vitet që nga prezantimi i tij, VW ka zhvilluar W12 Concept Coupe dhe ka hedhur poshtë lëvizjen me të gjitha rrotat, dhe vëllimi i motorit është rritur në 6 litra. Ky motor zhvilloi 591 kuaj/fuqi dhe fuqia e tij u transmetua në rrotat e pasme.

Në një kërkim për rekord, Volkswagen garoi me një super veturë në pistën Nardo në Itali në tetor 2001. Gjatë testit të shpejtësisë 24-orëshe, ai regjistroi një shpejtësi mesatare prej 295 km/orë dhe përshkoi 7084 kilometra.

Inxhinierët e VW u kthyen në pistë më 23 shkurt 2002 dhe përshkuan 7739 kilometra me një shpejtësi mesatare prej 322.8 km/orë. Kështu, makina vendosi shtatë rekorde botërore dhe 12 rekorde të klasit botëror në lidhje me distancën dhe kohën e kaluar.


MË SHUME NGA Auto